اسیدوز در گوسفندان و راههای درمان آن، یکی از مقالات و مطالب بسیار اختصاصی ما میباشد. که در زمینه چگونگی مراقبت از گوسفندان به آن خواهیم پرداخت. تا دامداران عزیز بتوانند با مطالعه این مطلب و همچنین به دست آوردن اطلاعات کافی، در مواجه با اسیدوز گوسفند بهترین اقدام ممکن را انجام دهند و اجازه ندهند که به دام آسیبی وارد شود.
اسیدوز در دام به حالتی گفته میشود که مقدار زیادی گاز در بدن جمع شده و PH بدن دام کاهش پیدا میکنند و باعث شکم درد شدید در دام خواهد شد. و همین امر باعث میشود که دام از خوردن خوراک و علوفه اجتناب کند.
آنچه می خوانید
اسیدوز در گوسفندان
شما برای درک بهتر این نوع بیماری خود را در نظر داشته باشید، بعضی از مواقع شما مقدار بسیار زیادی غذا را مصرف میکنید. در این بین سیستم کلی داخلی بدن شما دچار مشکل در هضم غذا خواهد شد و همین امر باعث میشود تا شما با شکم درد شدیدی مواجه شوید. به این صورت نیز در دامها اگر پرخوری بیش از حد در مصرف خوراک و علوفه صورت بگیرد دام با درد شکم شدید و غیر قابل تحملی روبرو خواهد شد که توان آنها را خواهد گرفت.

اسیدوز به عنوان یکی از بیماری های شایع و بسیار خطرناک در بین دام شناخته میشود. که این بیماری باعث کم تحرکی، افزایش میزان ضربان قلب و همچنین درد در ناحیه شکم خواهد شد. همچنین میتواند باعث بروز بیماریهایی نظیر آنتروتوکسمی، اسهال و لنگش در انواع گوسفند زنده شود. به این خاطر شما میتوانید با مطالعه این مطلب اطلاعات عمومی خود را بالا ببرید و از تلف شدن گله و گوسفندان خود در اثر این بیماری جلوگیری کنید.
اسیدوز چیست؟
بدن به کلی در برابر هر نوع حرکتی، واکنشی انجام میدهد تا بدن در مقابل آسیبهای احتمالی قوی بماند. به این خاطر در بدن انسان و چه گوسفندان کلیهها مهمترین نقش بدن را ایفا میکنند. به این صورت که کلیهها مواد زائد و سمی را از خوراک مختلف دریافت میکنند، و به صورت ادرار و مدفوع از بدن خارج خارج میکنند. کلیهها به صورت کلی با دفع اسیدهای موجود در بدن و همچنین تنظیم میزان ذخایر آب در بدن، عمل تعادل اسید و باز را در ریه انجام میدهد.
به زبان ساده تر بگوییم زمانیکه که میزان PH خون و بدن با خوردن خوراک کاهش پیدا میکند، و همین امر باعث بروز بیماری اسیدوز در حیوانات مختلف میشود. و در این بین کلیهها وظیفه رساندن PH بدن را به میزان استاندارد را دارند و با این کار باعث از بین رفتن اسیدوز خواهند شد.
اسیدوز چه خطراتی را برای دام به همراه دارد؟
هر بیماری برای بدن انسان و چه بدن گوسفندان خطراتی را به همراه دارد، و باعث رساندن آسیبهای مختلفی به بدن خواهد شد. در این بین بعد از خوردن غذا میکروبهایی در داخل روده وظیفه خوردن و تجزیه کردن مواد غذایی را به همراه دارند. که بعد این کار مواد غذایی به صورت مدفوع، ادرار و گاز از بدن خارج خواهد شد. اما زمانیکه گوسفند پرخوری کرده باشد، مسلما در کارکرد این میکروبها بخاطر زیاد بودن غذا اختلال به وجود خواهد آمد. و همین امر باعث نفخ در داخل شکم و شکم درد شدید خواهد شد.
در این بین ممکن است اسیدوز کردن برای بدن خطرات کوتاه مدت و همچنین بلند مدت به همراه داشته باشد. به این خاطر ما در ادامه چند مورد از این خطرات را معرفی خواهیم کرد، تا شما بیشتر با این نوع بیماری و خطرات ان آشنا شوید، و از دادن جیره غذایی بیش از حد به گله و دام خود بپرهیزید.
- اختلال کلیوی برای بدن ایجاد میکند
- چاقی برای دام به وجود خواهد آورد، که ممکن است بر روی فعالیت او اثر منفی بگذارد
- باعث کم آبی بدن حیوان و بی حالی او شود
- مسمومیتهای غذایی و سایر را به وجود خواهد آورد
- باعث دیابت نیز خواهد شد
آیا اسیدوز باعث بیماری دیگر نیز خواهد شد
زمانیکه که یک گوسفند دچار اسیدوز خواهد شد، اگر شما در زمان مناسب به او رسیدگی نکنید. همین بیماری خود میتواند عامل بروز بیماریهای خطرناک دیگری در گوسفند شود. به این خاطر شما باید در زمان مناسب مراقبتهای لازم را نسبت به این نوع بیماری انجام دهید تا دام درگیر بیماریهای دیگر همچون لنگش، اسهال و آنتروتوکسمی که باعث تلف شدن حیوان خواهند شد، نشود.

در چه زمانی اسیدوز در گوسفندان رخ میدهد
برای دامداران عزیز شاید این سوال به وجود بیاید که چه چیزی باعث بروز اسیدوز در گوسفندان خواهد شد. به این دلیل در ادامه ما به صورت دقیق عوامل اصلی بروز این نوع بیماری را معرفی خواهیم کرد، تا شما با شناخت این عوامل از بروز همچنین بیماری در گله دام خود جلوگیری کنید. در کلا تغییر ناگهانی جیره غذایی گوسفندان زنده و اضافه کردن مقدار بسیار زیادی کنسانتره و خوراک دام با پرخوری آنها مواجه خواهد شد. در این صورت میکروبهای موجود در شکم گوسفند به دلیل زیاد بودن مقدار خوراک قادر به انجام درست تجزیه کردن غذا و خوراک را ندارند.
و همین عوامل باعث میشود تا ph موجود در خون دام کاهش پیدا کند، و گاز بسیار زیادی در شکم دام زنده که باعث التهاب و درد شدید میباشد، تشکیل شود. به این خاطر شما باید از تغییر ناگهانی زیاد کردن جیره غذایی گوسفندان اجتناب کنید، و به مرور زمان به جیره غذایی آنها اضافه کنید. زیرا شما با این کار از اسیدوز کردن گوسفندان خود اجتناب میکنید و باعث سلامتی آنان نیز خواهید شد.
علائم اصلی اسیدوز کردن گوسفند زنده
اسیدوز در گوسفندان نیز مانند سایر بیماریهای دیگر دارای علائم بسیار خاص میباشد. که دامداران با مشاهده این علائم میتوانند از بروز چنین بیماری باخبر شوند. به این خاطر در ادامه ما به بررسی و معرفی علائم این نوع بیماری خواهیم پرداخت.
- بی اشتهایی شدید دام
- بی حالی و افسردگی
- ضعف بدنی دام و همچنین افزایش میزان تپش قلب
- درد شدید در شکم دام که در این حالت گوسفند با لگد به شکم خود ضربه وارد خواهد کرد
- اسهال شدید همراه با موکوس در دام
درمان بیماری اسیدوز گوسفند
راه و روشهای مختلفی برای درمان اسیدوز گوسفندان وجود دارد، که در این بین پیشگیری آن بهترین نوع درمان میباشد. که شما با دادن جیره غذایی مناسب و کافی باعث رشد دام و سالم ماندن او خواهید شد. ولی اگر در بعضی از مواقع گله و دام شما دچار این بیماری شد باید بتوانید با اصول درمانی و بهداشتی لازم از تلف شدن گوسفند خود جلوگیری کنید. تزریق ویتامین B یا همان پارنترویت به داخل سیاه رگ گوسفندان و همچنین دادن جوش شیرین حل شده در آب میتواند به درمان این بیماری کمک کند.

با دادن روغن بادام آراکیس به مقدار یک لیوان به گوسفندی که دچار این بیماری شده است، میتوانید به رفع نفخ کمک کنید. همچنین شما برای گوسفندی که دچار اسهال شده است میتوانید یک لیتر مواد قندی را از طریق سرنگ به داخل سیاه رگهای گوسفند تزریق کنید. شما با این سه کار به خوبی قادر خواهید بود به درمان اسیدوز انواع دام کمک کنید، و مانع از تلف شدن او شوید.
راههای جلوگیری از بروز این نوع بیماری
شما باید قبل از پروار بندی و همچنین زیاد کردن جیره غذایی گله خود فاکتورهای مهمی را در نظر داشته باشید، تا با رعایت آنها مانع از بروز همچنین بیماریهای سختی شوید. در ادامه راههای جلوگیری از بروز همچنین بیماری را نیز معرفی خواهیم کرد.
- شما باید در تغذیه دام اصول را نگه دارید و غلات جیره غذایی گوسفندان را به صورت تداومی افزایش دهید و از افزایش آن به صورت یکجا بپرهیزید
- شناخت کامل جایگاههای چرای گوسفند که در آن علوفه مرغوب و آب سالم و کافی وجود دارد نیز تاثیر گذار خواهد بود
- واکسیناسیون کردن گله قبل از پروار بندی کردن آنها
- ساخت آخورهای بزرگ و مناسب برای جلوگیری از بیماری گوسفند
در این مطلب اسیدوز گوسفند و بره زنده و راه درمان اسیدوز در گوسفند ما به صورت کاملا اختصاصی به بررسی این موضوع پرداختیم. تا دامداران بتوانند با مطالعه این مقاله جامع، اطلاعات بسیار خوبی را به دست بیاورند. و از بروز چنین بیماری در گله خود پیشگیری کنند و در صورت بروز آن بتوانند فعالیت مفیدی برای درمان دام خود انجام دهند.