گوسفند نژاد بلوچی یکی از نژادهایی است که در داخل ایران و کشورهای همسایه نگهداری میشود. این نژاد علاوه بر اینکه در بین گوسفندان ایرانی شناخته شده میباشد، به عنوان یک نمونه از گوسفندان افغانستان نیز دسته بندی میشود. دام نژاد بلوچی با داشتن خصوصیات و ویژگیهای متعدد میتواند گزینه مناسبی برای نگهداری در مناطقی میباشد که شرایط محیطی آنها سازگار با این دام باشد. در ادامه در جهت معرفی این نژاد معروف و مشترک در بین گوسفندان ایرانی و افغانستانی، اطلاعات بیشتری خدمت شما عزیزان ارائه میدهیم.
گوسفند بلوچی
گوسفند بلوچستان بنا به ویژگیهایی که دارد در دسته گوسفندان پشمی-گوشتی قرار میگیرد. این نژاد توانایی مناسبی در تولید گوشت دارد. همچنین پشم این نژاد با ظرافت و کیفیت خاصی که دارد مناسب برای استفاده در انواع صنایع ریسندگی و قالی بافی میباشد. یکی از برترین انواع پشم در میان گوسفندان بومی مربوط به این دام میباشد که روند تبدیل پشم گوسفند به خامه قالی بافی با استفاده از پشم این دام امکان پذیر است.

این دام در مناطقی همچون شرق ایران، جنوب غربی پاکستان و جنوب افغانستان است. منشا اصلی این دام را میتوان مناطق ذکر شد دانست. جمعیت این دام در گذشته در داخل کشوری بسیار زیاد بود به گونهای که حدود 10 درصد از جمعیت کل گوسفندان ایران را تشکیل میدادند. اما در اواسط دهه هفتاد به دلیل ورود امراض مختلف مربوط به دام و خشکسالی پی در پی و … دسته بزرگی از این نژاد از بین رفتند. با وجود این موضوع هم اکنون نیز یکی از پر طرفدارترین گوسفندان در مناطق یاد شده هستند.
خصوصیات ظاهری
رنگ این نژاد سفید است و در مواردی لکههای سیاهی در دور چشم، مفاصل دست و پا و قسمت پوزه دارد. گوشها در این نژاد اندازه بزرگی دارند به طوری که گوشهای دراز و افتاده دام بلوچی گاها تا 19 سانتی متر طول و 8 سانتی متر عرض دارند. نیم رخ صاف و سر کوچک از جمله ویژگیهای این دام میباشد. پوزه کشیده و باریک و همچنین اندازه کوتاه دست و پا، بینی باریک و بدون انحنا و چین خوردگی نیز از جمله مشخصات ظاهری این دام میباشد. میش بلوچی به صورت کلی فاقد شاخ میباشد و قوچها نیز در مواردی دارای شاخ و در مواردی نیز بدون شاخ هستند.
وزن دام بلوچی
نژاد بلوچی جزو یکی از بهترین نژاد گوسفندان چند قلوزا میباشد که توانایی چند قلوزایی دارد. از آنجایی که این نژاد در دسته گوسفندان گوشتی نیز میباشد، بنابراین وزن مناسب نیز دارد. وزن پایان دوره شیرخوارگی در برههای نر 17 کیلوگرم و در جنس ماده نیز حدود 13 کیلوگرم است. وزن 6 ماهگی در بره نر حدود 24 کیلوگرم و در جنس ماده 18 کیلوگرم میباشد. متوسط وزن گوسفند بلوچی در یک سالگی برای جنس نر 45 کیلوگرم و برای جنس ماده حدود 38 کیلوگرم میباشد.

خصوصیات تولیدی
طول دوره شیردهی در این نژاد 90 تا 100 روز میباشد که میانگین تولید شیر در این بازه زمانی در حدود 35 کیلوگرم میباشد. متوسط طول دوره آبستنی در این دام بین 149 تا 151 روز میباشد. میزان تولید پشم به صورت سالیانه نیز در حدود 2.5 کیلوگرم میباشد. درصد باروری در گوسفند نژاد بلوچی در حدود 90 درصد میباشد و درصد زایش نیز حدود 88 درصد میباشد.