یکی از رایجترین بیماریهایی که در فصول سرد به خصوص در زمستان در گاو بروز میکند، اسهال خونی میباشد. با توجه به اینکه بیشتر مناطق ایران دارای آب و هوای سرد و کوهستانی میباشند، بنابراین ابتلای دام به این بیماری در فصل پاییز نیز ممکن است در مناطق سردسیر رخ دهد. بنابراین برای جلوگیری از اسهال خونی گاو در زمستان و یا درمان آن اقداماتی را مد نظر داشته باشید. که در ادامه به بررسی دقیق این موضوعات خواهیم پرداخت.
بیماری اسهال خونی گاو در فصل زمستان
اگر بخواهیم خطر این بیماری را به صورت کلی مورد بررسی قرار دهیم، باید بگوییم که خطر مرگ و میر در اثر این بیماری بسیار کم است. اما در مواردی که بیماری تشدید شود و مدت زمان زیادی ادامه داشته باشد، ممکن است سبب بروز خطر و حتی تلف شدن دام شود. عامل اصلی بروز بیماری نوعی ویروس میباشد. با توجه به اینکه عامل بروز بیماری ویروسی میباشد بنابراین در صورت ابتلای یک مورد، کل گله میتواند به این بیماری مبتلا شود.

این بیماری زمانی رخ میدهد که گاو و گوساله زنده در اصطبل نگهداری شده باشند و رطوبت در این محیط بسیار زیاد شده باشد. مدت زمان شروع این بیماری تا سرایت و ابتلای کل گله حدود 14 روز طول میکشد. طول دوره وجود این بیماری در دام و گله کم میباشد. این نوع بیماری یک اسهال پرتابی است که ممکن است برای انواع گاوها از هر نژاد و نوعی رخ دهد.
علائم اسهال خونی گاو
اولین نشانه از ابتلای دام به این بیماری که مهمترین عامل در تشخیص اسهال خونی گاو در زمستان نیز میباشد، این است که خون در مدفوع گاو نمایان خواهد شد. علائمی مشابه با بیماری کتوزیس در گاو نظیر کاهش تولید شیر و مواردی نظیر کاهش تحرکات شکمبه و عطش نیز از جمله علائم این بیماری میباشد. تمایل دام به دراز کشیدن و همچنین بی اشتهایی و دل درد ملایم نیز از جمله علائم و نشانههایی است که در صورت ابتلا در دام نمایان میشود.
پیشگیری و درمان
راه پیشگیری از بروز این بیماری مواردی ساده و ابتدایی است که متاسفانه بسیاری از دامداران این موارد را نادیده میگیرند. قدم اول در پیشگیری از بروز این بیماری، رعایت بهداشت محیط میباشد چرا که در صورت عدم رعایت این موارد ممکن است علاوه بر این بیماری، بیماریهای دیگر نیز بروز کند. پیگیری وضعیت عمومی دام به صورت مرتب نیز میتواند در پیشگیری از بسیاری از بیماریها از جمله این بیماری موثر باشد.
بیماری اسهال خونی در گاو در فصل زمستان به طور کلی بدون نیاز به انجام اقدام خاصی بهبود پیدا میکند، اما اگر تمایل به درمان فوری دارید میتوانید از مواردی نظیر داروهای سالیسیلات بازیک آلومینیوم یا سولفاید (سولفا گوانیدین) استفاده کنید. این دارو را باید در دو وعده و در طول 3 الی 4 روز به دام مبتلا بدهید تا درمان فوری انجام گیرد