فواید قطع دنبه در برهها عنوان یکی دیگر از مقالات و مطالبی میباشد که ما به بررسی و تحلیل آن خواهیم پرداخت. امروزه بسیاری از دامداران برای اینکه بتوانند در میزان رشد و وزن گوسفندان خود تاثیر مثبتی بگذارند، به قطع دنبه آنها در زمان بره بودن خواهند پرداخت. البته انجام این امر در زمان بره بودن آنها نیازمند نکات بسیار خاصی میباشد. به این خاطر ما در این مطلب از سایت شیپ 98 به تحلیل دقیق چگونگی قطع دنبه در بره خواهیم پرداخت. تا از این طریق بتوانیم اطلاعات بسیار دقیق و جامعی را در اختیار دامداران عزیز قرار دهیم.
آنچه می خوانید
قطع دنبه در بره
اگر به نژادهای گوسفندان ایرانی نگاه کنید، خواهید دید که بسیاری از آنها دارای دنبه بسیار بزرگی هستند. که این دنبه در بعضی از مواقع حدود 25 درصد از وزن گوسفند را به خود اختصاص میدهد. در این بین نژادهایی همچون گوسفند افشار، گوسفند کردی، گوسفند سنگسری و چندین نژاد دیگر دارای دنبههای بسیار بزرگی میباشند. همچنین در این بین وجود دنبه بسیار بزرگ مشکلات مختلفی را همچون راه رفتن و جفتگیری برای گوسفند زنده به همراه خواهد داشت. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که تولید دنبه نیازمند انرژی و چرای بسیار زیاد برای دام میباشد. و این عوامل میتواند یکی از تاثیرات بسیار منفی وجود دنبه در دام باشد.

چرا باید دنبه دام زنده را قطع کنیم؟
در بسیار از موارد وجود دنبه سود و اثر مثبتی برای دام زنده نخواهد داشت، و حتی ممکن است مشکلاتی را برای دام به وجود بیاورد. شما در نظر داشته باشید که وجود دنبه در دامهایی که در مناطق کوهستانی و گرمسیر وجود دارند،مشکلاتی نظیر ایجاد مشکل در راه رفتن و همچنین انواع بیماریهای عفونتی در دنبه به وجود بیاورد. همچنین در گوسفندانی که دارای دنبه بسیار بزرگ هستند عمل جفتگیری برای قوچ بسیار سخت است و حتی ممکن است که قوچ قادر به جفتگیری نیز نباشد. به این خاطر قطع دنبه گوسفند زنده میتواند مزایای بسیار خوبی را برای دام و همچنین دامدار به دنبال داشته باشد.

فواید قطع دنبه گوسفند
قطع کردن دنبه در برهها میتواند فواید بسیار زیادی برای دام داشته باشد. به این صورت که با قطع دنبه گوسفند درصد جفتگیری طبیعی توسط قوچها بسیار افزایش پیدا میکند، و آنها میتوانند به راحتی جفتگیری کنند. همچنین قطع دنبه اثرات بسیار مثبتی در چند قلو زایی، افزایش وزن گوسفند زنده و افزایش تولید شیر گوسفند خواهد داشت. زمانی که دنبه به صورت بهداشتی و اصولی قطع خواهد شد درصد میزان آبستنی و همچنین آلودگیهای مختلف در محل دنبه کاهش پیدا خواهد کرد.
زمانیکه دنبه در پشت دام و گوسفند وجود داشته باشد فضولات بسیار زیادی به دنبه و اطراف آن چسبیده خواهد شد. که این امر باعث میشود تا حشرات مختلفی مانند پشه و مگس به این مکان حمله کنند، و آن را مکانی مناسب برای تخم ریزی بدانند و این امر باعث میشود تا بیماریهای انگلی بر روی بدن گوسفند به وجود بیاید. به این خاطر قطع دنبه بر سلامتی بره زنده میتواند تاثیر بسزایی داشته باشد.

چگونگی قطع دنبه گوسفند
دو روش مختلف برای قطع دنبه وجود دارد که مرسومترین آن استفاده از حلقه لاستیکی میباشد، و روش دیگر که کاربرد بسیار کمی دارد به نام روش کوتر شناخته میشود. روش قطع و حذف دنبه با استفاده از حلقه لاستیکی بیشتر مناسب برههای هفت روزه به پایین میباشد. بهترین زمان انجام این کار نیز 24 ساعت بعد از به دنیا آمدن بره میباشد، که در این زمان توانسته آغوز کافی را دریافت کند. در روش قطع دنبه با هر روشی شما باید توجه داشته باشید که چینهای دمی بره باقی بماند، به این صورت که باید دو مهره از دهم در هنگام برش باقی بماند.

زمانیکه دنبه قطع میشود ممکن است که بره تا یک روز درد بسیار زیاد و شدیدی را تحمل کند، که بعد از این زمان درد به مرور کاهش پیدا خواهد کرد. البته شما باید برای جلوگیری از درد بره قبل از انجام این کار از داروهای ضد درد همچون فلونیکسین مگلوماین که به صورت عضلانی تزریق میشود و یا از از داروهای بی حسی موضعی مانند لیدوکایین استفاده کنید.
نکاتی درباره قطع دنبه
اگر از حلقه لاستیکی برای قطع دنبه دام استفاده میکنید، حدود 10 روز طول خواهد کشید تا دنبه قطع شود. اما شما باید در طول این زمان و چند روز بعد از افتادن دنبه بره را تحت نظر داشته باشید تا اگر دچار عفونت شد یا مگس در آن تخم گذاری کرد شما اقدامات ضروری را انجام دهید و مانع از تلف شدن بره شوید. همچنین شما اگر از کوتر برقی برای قطع دنبه استفاده میکنید باید محل قطع دنبه را با آنتی بیوتیک و مواد مختلف ضد عفونی کنید و گوسفند را تحت نظر داشته باشید.
ما در این مطلب برای بالا بردن اطلاعات عمومی و تخصصی دامداران به بررسی موضوع قطع دنبه برهها پرداختیم. تا با ارائه اطلاعات بسیار دقیقی در این باره بتوانیم شما عزیزان را که میخواهید این کار را انجام دهید بیشتر با اصول و قواعد این کار آشنا کنیم.