بیماری پیکا در گوسفندان و انواع دام دیگر به عنوان یکی از بیماریهای مربوط به نوع تغذیه و مواد موجود در علوفه و سایر موارد که برای تغذیه دام در نظر گرفته میشود، شناخته میشود. بیماری pica در دام میتواند سبب بروز مشکلات مختلف و حتی زمینه ساز بروز بیماریهای مختلف دیگر نیز شود، بنابراین باید نسبت به تشخیص این بیماری و در پیش گرفتن راه درمان آن در دام زنده اقدام نمود تا از بروز هر گونه مشکل دیگر و حتی از تلف شدن دام جلوگیری شود.
بیماری پیکا در دام pica
این بیماری یکی از بیماریهایی است که در اثر انحراف تغذیهای در دام ایجاد میشود. دلیل بروز این بیماری، فقدان مواردی نظیر سدیم، کبالت و مس در علوفه دام میباشد. یکی از تشابههای بین بیماری پیکا و بیماری اسیدوز در گوسفندان این است که در هر دو، دام اشتهایی فراوان و زیاد به خوردن علوفه پیدا میکند. البته باید توجه داشته باشید که اشتهای زیاد از علائم سایر بیماریهایی نظیر استونمی و هاری نیز میباشد که در بیماری pica در گوسفند نیز رخ میدهد.

با توجه به اینکه بیماری پیکا در دام اعم از گوسفند و بز و گاو در اثر کمبود مواد معدنی به وجود میآید، بنابراین باید همواره به این موضوع توجه داشته باشید که مواد معدنی که برای عملکرد صحیح روزانه دام مورد نیاز هستند، در دسترس دام قرار گیرد. فراموش نکنید که بهترین درمان برای هر نوع بیماری، پیشگیری از بروز آن است.
پیشگیری از بروز بیماری پیکا در دام
دادن مواد معدنی و علوفه و مواد غذایی مناسب برای دام که حاوی مواد معدنی به اندازه کافی باشد از بروز این بیماری و سایر بیماریها نیز پیشگیری خواهد نمود. در صورتی که از وجود مواد معدنی کافی در برنامه غذایی دام مطمئن نیستید، میتوانید نسبت به خرید و تهیه بلوکهای لیسیدنی استفاده کنید که برای تمامی دامداران در دسترس میباشد. این بلوکها حاوی مواد معدنی و مواد مورد نیاز متابولیسمی هستند و برای دام نیز بسیار خوش خوراک هستند. استفاده از این بلوک میتواند از بروز سایر بیماریها نیز جلوگیری نماید.
درمان pica در دام
در صورتی که دام در اثر کمبود سدیم دچار این بیماری شده باشد میتواند با افزودن نمک در خوراک دام نسبت به درمان آن اقدام نمود. در صورتی که بروز این بیماری در اثر کمبود مس و کبالت باشد نیز میتوان از طریق مواد حاوی این دو عنصر نسبت به درمان آن اقدام نمود. برای جبران کمبود و درمان بیماری در اثر کمبود کلر و سدیم میتوان از سنگهای معدنی حاوی این مواد استفاده نمود که بهتر است این سنگها را دور از محل آبخوری دام قرار دهید تا در خوردن آنها زیادهروی ننماید.
در صورت بروز بیماری پیکا در گاو و گوساله نیز میتوانید برای جبران مس از مکملهای غذایی و استفاده از آن به میزان 10 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک به علوفه استفاده نمایید. برای درمان این بیماری نیز در اثر کمبود کبالت میتوانید از افزودن مکمل حاوی این ماده به میزان 1 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک به خوراک دام استفاده نمایید.