اصلاح سم در گاو شیری یکی از اقدامات مهم جهت حفظ سلامت این نوع گاو و جلوگیری از بروز مشکلات و ابتلا به بیماریهای مختلف میباشد. با توجه به اینکه سم در تمامی حیوانات اعم از گاو و گوساله زنده که حیوانات با وزنی سنگین هستند از اهمیت زیادی برخوردار است و بیماریهای زیادی مربوط به این قسمت گریبان گیر دام میشود، بنابراین دامداران باید توجه خاص و ویژهای به این بخش داشته باشند. در همین رابطه جهت حفظ بهداشت و ایمنی سم دام در این بخش به ارائه نحوه اصلاح سم در گوساله و گاو میپردازیم.
آنچه می خوانید
چگونگی اصلاح سم در گاو
با توجه به اینکه وزن گاوها در نژادهای مختلف اعم از گوشتی یا شیری و … میتواند مقدار متغیر و زیادی باشد بنابراین سم نقش مهمی در تحمل وزن و جابجایی آنها دارد. همانطور که میدانید گاوها در فصل چرا و حتی فصول سرد برای چرا در مرتع و یا انتقال به محل تغذیه علوفه و یا حتی آب خوردن نیز باید روزانه مسافتی را جابجا شوند. در صورتی که در یکی از سمها بیماری و یا حساسیتی وجود داشته باشد، دیگر گاو قادر به راه رفتن نیست و مشکلات متعدد بیشتری برای آن بوجود میآید، بنابراین لازم است همواره توجه ویژهای به سم گاو اطلاق شود.

لزوم اصلاح سم در گاو
این فرایند در رابطه با نژادهایی که پنجه آنها زیاد رشد کرده باشد و در صورت ادامه دار بودن این موضوع سبب بروز مشکل در راه رفتن و … شود انجام میپذیرد. سم گاو شیری باید حدود 75 الی 80 میلیمتر از نوار تاجی تا نوک پنجه طول داشته باشد. که برای تشخیص دقیق این اندازه استاندارد میتوانید از خطکش استفاده نمایید.
اصلاح سم در گاو شیری نیز به منظور حفظ سلامت گاو و جلوگیری از بروز سایر مشکلات که در پی راه نرفتن گاو صورت میگیرد انجام میشود. اما نکتهای که در این میان باید مورد توجه قرار گیرد این است که انجام امورات مربوط به اصلاح سم باید به درستی انجام شود و طوری نباشد که خود این کار سبب بروز مشکلاتی برای سم شود. در همین رابطه در ادامه مراحل انجام این کار را به صورت مرحله به مرحله مرور میکنیم تا شما عزیزان این فرآیند را به صورت کامل فراگیرید.
مرحله اول اصلاح سم
برای اصلاح سم گاو شیری بعد از اندازه گیری مقدار استاندارد طول سم ( سم گاو شیری باید حدود 75 الی 80 میلیمتر از نوار تاجی تا نوک پنجه طول داشته باشد )، در صورتی که رشد سم بیشتر از این مقدار بود باید اقدام به کوتاه کردن آن نمایید، و این کار را تا حد استاندارد انجام دهید. به صورتی که در انتهای کار ، سم انتهایی مربعی شکل پیدا کند.

مرحله دوم
در این مرحله برای اینکه پنجه نسبت به پاشنه پایینتر برود باید بافت شاخی اضافی از سطح کف پنجه برداشته شود. با انجام این کار دیوار جلویی سم کمی عقبتر میرود، برای این کار باید بافت شاخی اضافی در زیر خطی که انتهای بالایی برش اول را به پایین پاشنه متصل میکند برداشته شود. توجه داشته باشید که در هنگام انجام این کار باید دائما نسج شاخی کف سم را چک کنید تا با لمس کردن و تشخیص قسمت نرم، دیگر عملیات برداشت را ادامه ندهید و این کار را متوقف نمایید.
توجه داشته باشید که در حین انجام این کار باید دقت لازم را داشته باشید، چرا که برداشت زیاد و یا عدم تشخیص کوتاهکردن کافی میتواند نتیجه عکس به همراه داشته باشد و در نتیجه به جای اصلاح سم سبب بروز آسیب و نهایتا لنگش شدید در گاو شوید. بنابراین برشها را تا حد استاندارد شدن سم گاو ادامه دهید.
مرحله سوم تغییر سم در گاو
پس از انجام اقدامات در مرحله دوم، باید سطح محوری کف هر دو سم را به اندازه کافی انحنا دهید تا وزن کمی بر روی برجستگی خم کننده استخوان پدالی بیفتد. با انجام این کار سبب میشوید تا فاصله بین انگشتان نیز کمی بیشتر شود و در نتیجه اجسام و مواد خارجی نیز در این قسمتها کمتر انباشته شوند. که نتیجه این کار عدم ابتلا به بیماریهای بین انگشتی در گاو میباشد.

مرحله پایانی
در مرحله آخر شما باید دقت کنید که هر دو سم به یک اندازه رسیده باشند، و نسبت به سم خارجی ۴ تا ۵ میلی متر بلند تر باشند. بهتر است اصلاح تا حدی باشد که پنجه با زمین در تماس باشد، در مواردی به حدی دیوار محوری سمها برداشته میشود تا پنجه با زمین تماس نداشته باشد که آسیب به سم وارد میشود و نتیجه این آسیب نیز بروز لنگش میباشد.
نکات مهم
توجه داشته باشید که هر لنگش و یا مشکلی در راه رفتن دلیلی بر اصلاح سم نیست و شاید سم دارای بیماری و یا مشکل دیگری باشد. بنابراین قبل از هر اقدامی ابتدا نسبت به معاینه سم اقدام نمایید. بهتر است برای انجام اصلاح سم در گاو شیری با قسمت پاشنه بافت شاخی کاری نداشته باشید. چرا که برداشت در این قسمت میتواند سبب چرخش استخوان پدالی و در نتیجه بروز مشکلاتی در راه رفتن شود. بهتر است ابتدا قسمت داخلی و بعد قسمت خارجی سم را اصلاح کنید.