درمان بیماری سنوروس سربرالیس گوسفند یکی دیگر از مقالات و موضوعات بسیار کاربردی و مهمی میباشد، که دامداران میتوانند جهت درمان گیجی گوسفند زنده به مطالعه آن بپردازند و اطلاعات بسیار دقیقی را به دست بیاورند. یکی از بیماریهای بسیار شایعی که در بین انواع دام زنده رواج دارد، و میتواند باعث از پای در آمدن و تلف شدن گوسفندان شود این عارضه دامی میباشد. به این خاطر در این مطلب از سایت شیپ 98 به بررسی موضوع بیماری گیجی گوسفندان خواهیم پرداخت، تا اطلاعات بسیار جامع و کاملی را در این باره در اختیار شما قرار دهیم.
شناخت انواع بیماریها در دام و روشهای پیشگیری و درمان آن میتواند تاثیر بسیار زیادی بر روی رشد و همچنین افزایش تعداد گوسفندان گله شود. زیرا دامداران میتوانند با داشتن اطلاعات جامع در این باره از بروز هر گونه بیماری پیشگیری کنند و همچنین در زمان مناسب به درمان آن بپردازند، تا از تلف شدن دام خود جلوگیری کنند.
آنچه می خوانید
بیماری گیجی در گوسفندان
در بعضی از مواقع انسانها دچار سردرد، سرگیجه و کاهش فشار خون میشود، که برای درمان آن به پزشکان متخصص مراجعه میکنند. در این بین نیز انواع دامها مانند انسان هستند و دچار انواع بیماریهای مختلف میشوند. در بعضی از مواقع دام دچار گیجی شدید، کوبیدن سر به دیوار و کاهش اشتهای شدید و بسیار زیاد میشود. که این عوامل تمامی علائم بیماری سنورس سربرالیس یا همان گیجی گوسفند میباشد. که عامل اصلی این بیماری مشابه بیماری هیداتیدوز در دام، وجود انگلی و کرم نواری تنیا مولتی سپس در داخل مغز دام میباشد.

این نوع کرم و انگل خطرناک از طریق علوفه و خوراک حیوان وارد بدن او میشود. ابتدا به داخل خون میرود و سپس از طریق خون وارد مغز گوسفند خواهد شد و بیماری گیجی را به وجود خواهد آورد. این نوع انگل یعنی تنیا مولتیسپس جزو انگلهای موجود در روده سگ میباشد، که با دفع مدفوع سگ وارد محیط میشود. این انگل با نشستن بر روی علوفههایی که دام مصرف میکند وارد بدن و مغز گوسفند میشوند و زمینه بیماری گیجی را در گوسفندان به وجود میآورند. البته شما برای درمان این نوع بیماری نیازمند جراحی جمجمه گوسفند هستید .
دلیل اصلی گیجی در گوسفندان و علائم آن
همانطور که در بخشهای بالایی نیز گفتیم ورود انگل و کرم دنباله داری که در روده سگ وجود دارد. و از طریق خوراک وارد بدن گوسفند میشود عامل اصلی بروز چنین بیماری بسیار دردناکی برای گوسفندان میباشد. این نوع انگل بدن و مغز دام را به عنوان یک میزبان مناسب و عالی انتخاب میکند و با ایجاد یک کیست نسبتا بزرگ در مغز دام باعث بروز چنین بیماری میشود. شما میتوانید برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقاتی سگ گله و دامداری خود را از علوفهها و جیره غذایی دام دور نگه دارید، تا به میزان بسیار بالایی از بروز چنین بیماری جلوگیری کنید.
علائم بیماری سنوروس سربرالیس
از علائم بسیار واضح بیماری سنورس سربرالیس میتوان به گیجی شدید یعنی چرخیدن به دور خود، کوبیدن سر به دیوار و اشیاء دیگر، مشنگ بودن، نداشتن تعادل هنگام راه رفتن و نداشتن اشتها اشاره کرد. در تمامی حیواناتی که دچار بیماری گیجی میشوند این علائم مشاهده میشود. به این خاطر اگر شما دیدید که دام و گوسفند شما این علائم را دارد سریعا به دامپزشک مراجعه کنید تا کارهای درمانی لازم بر روی او صورت بگیرد، و مانع از تلف شدن گوسفند خود شوید. البته در ادامه به صورت کلی علائم این نوع بیماری را نیز معرفی خواهیم کرد.
- افسردگی
- بی اشتهایی شدید
- کاهش بینایی به طورت یک طرفه یا نا متقارن
- عدم داشتن تعادل در ایستادن و راه رفتن
- فلج شدن یک طرف صورت دام
- به دور خود چرخیدن
- چرخاندن سر
- برداشتن قدمهای بلند با اندامهای جلویی یعنی دست و با پیشرفت بیماری زمین گیر شدن دام بیمار
چگونگی تشخیص این نوع بیماری
ما در بالا به صورت کاملا تخصصی تمامی علائم وجود این نوع بیماری در انواع دام زنده را معرفی و بررسی کردیم. که شما با دیدن این علائم میتوانید از وجود و همچنین بروز چنین بیماری خطرناکی در دام مطلع شوید. البته شما برای تشخیص قطعی بیماری گیجی باید دام را به دامپزشکی منتقل کنید و با عکسبرداری از سطوح قدامی، جانبی و پشتی مغز و همچنین بررسی مناطق مختلف درون جمجمه از وجود این نوع بیماری مطلع شوید.

البته در این بین بهترین راه برای جلوگیری از بروز بیماری گیجی یا همان سنوروس سربرالیس گوسفند جلوگیری از نزدیک شدن سگ و گربه به محل نگهداری جیره و علوفه گوسفندان میباشد. زیرا عامل اصلی بروز بیماری گیجی در گوسفندان یک نوع انگل و کرم میباشد که از طریق سگ و گربه به حیوانات اهلی منتقل میشود. شما با جلوگیری از نزدیک شدن سگ و گربه به محل نگهداری جیره غذایی خواهید توانست با هزینه بسیار کم از بروز ضرر مالی جلوگیری کنید.
راههای درمان بیماری گیجی گوسفند
راههای بسیار مختلفی برای درمان این نوع بیماری گوسفند وجود دارد، که هر کدام از آنها در یک مرحله از بیماری میتواند تاثیر گذار باشد. به این خاطر شما باید خیلی زود و با استفاده از اطلاعات بالایی که ما درباره این بیماری به ارائه آن پرداختیم، بتوانید این بیماری را تشخیص دهید. و با مراجعه به مراکز درمانی مانند دامپزشکی به درمان دام و گوسفند بیمار خود بپردازید. ما در ادامه مراحل مختلف درمان این بیماری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- در مرحله اول قرص پرازیکوانتل یا همان لورنسیت با دوز 100 میلی گرم نسبت به وزن دام باید به مدت زمانی 5 روز متوالی به گوسفند داده شود.
- تجویز داروی ضد التهاب غیر استروییدی در کنار دگزامتازون برای کاهش درد داخل جمجمه دام.
- برای کمک به ترمیم بافت مغز شما میتوانید به دام ویتامین B1 بدهید.
- همچنین میتوان کیست را از طریق عمل جراحی و سوراخ کردن جمجمه از داخل سر گوسفند زنده خارج کرد.
روش استفاده از قرص لورنسیت در درمان گیجی دام
یکی از بهترین داروهای مورد استفاده برای درمان انگلها و کرمهای دنباله دار مانند تنیا مولتی سپس که باعث به وجود آمدن بیماری گیجی دام میشود، داروی لورنسیت میباشد. البته این دارو برای وزنهای مختلف دارای دوز مختلف میباشد که در ادامه روش درست استفاده از این دارو را توضیح خواهیم داد. شما با دادن این دارو به سگ و گربه خود میتوانید کرم و انگل موجود در شکم آنها را نابود کنید و از بروز بیماری گیجی در گله خود پیشگیری کنید.
- شما میتوانید این نوع دارو و قرص را به صورت مستیم یا در لای خوراک به جاندار بدهید.
- مقدار مصرف هر 5 میلی گرم از این دارو برای وزنهای مختلف متفاوت میباشد.
- برای وزن زیر 10 کیلو شما باید 1/2 قرص را در نظر بگیرید.
- برای وزن معادل 10 کیلو 1 قرص را در نظر بگیرید.
- برای وزن 11 الی 20 کیلوگرم 2 قرص را در نظر داشته باشید.
- برای وزن 21 الی 30 کیلوگرم باید 3 عدد قرص را به سگ و گربه خود داد.
- شما نباید به توله سگ و گربههای کمتر از 4 هفته این نوع دارو را بدهید.
در این مقاله ما به صورت کاملا دقیق به بررسی بیماری گیجی گوسفندان یا همان سنوروس سریالیس گوسفند پرداختیم، تا با معرفی این بیماری بتوانیم راه درمان آن را به دامداران عزیز نیز معرفی کنیم. و آنان بتوانند با استفاده از این اطلاعات از بروز چنین بیماری خطرناکی پیشگیری کنند.