گوسفند شال یکی از معروفترین گوسفندان در بین نژادهای بومی در کشور میباشد که با داشتن خصوصیات و ویژگیهای متنوع و سازگار با بخشی از اقلیم آب و هوایی ایران در بخشهای زیادی از کشور نگهداری میشود. گوسفندان شال همواره بازدهی خوب و مناسبی را برای دامداران داشتهاند و سبب سوددهی برای این افراد بودهاند. علاوه بر این افرادی که قصد خرید گوسفنده زنده شال را نیز دارند تا برای استفاده از گوشت مرغوب آن دام را ذبح کنند نیز گوشت زیادی در مقابل وزن گوسفند به دست خواهند آورد.
گوسفند نژاد شال
بدون شک یکی از به صرفهترین گوسفندان در بین انواع نژاد گوسفندان ایرانی برای نگهداری و ذبح نژاد شال میباشد. تا کنون انواع مختلف گوسفندان را در وب سایت شیپ 98 معرفی کردهایم و اکنون نیز سعی داریم یکی از گوسفندان پرجمعیت را خدمت شما عزیزان معرفی نماییم. گوسفنده شال نیز همچون سایر نژادها برای بازدهی و سوددهی مناسب نیازمند در اختیار داشتن شرایط و محیط خاصی است.

همانطور که نژادهایی نظیر گوسفند افشاری و … در آب و هوای خاصی همچون کوهستانی و در اقلیم برخی مناطق بهترین رشد و بازدهی را دارند، این نژاد نیز در محیط و شرایط خاصی بازدهی مناسب و قابل قبولی دارد. علاوه بر این یکی از گوسفندانی میباشد که با داشتن تفاوتهای بسیار با سایر نژادها، مشخصههای بسیاری برای تشخیص دارد تا بتوانید این نوع گوسفند را شناسایی کنید که در ادامه به بررسی دقیق این خصوصیات و ویژگیها میپردازیم.
ویژگیهای بدنی گوسفند شال
در تعریف ویژگیها اندامی گوسفندان شال اعم از میش شال و قوچ شال باید گفت که این گوسفندان در تیپ گوسفندان درشت جثه قرار میگیرند به گونهای که سر و بدون طویل دارند. قد میش در این نژاد بین 72 تا 75 سانتی متر و در قوچ بین 75 تا 77 سانتی متر است. طول تنه میش بین 80 تا 85 سانتی متر و طول تنه قوچ بین 90 تا 105 سانتی متر است. وزن بره شال در هنگام تولد بین 3 الی 3.5 کیلوگرم است و متوسط وزن گوسفند زنده شال بالغ نیز بین 70 تا 75 کیلوگرم است. همچنین این گوسفندان با توجه به میزان شیردهی بالا و همچنین وزن گیری عالی و سریع در دسته گوسفندان شیری – گوشتی قرار دارند.
خصوصیات ظاهری
گوسفندان شال در هنگام تولد دارای رنگ خاکستری تیره و حتی متمایل به سیاه هستند که با رشد بره و بالغ شدن این رنگ به رنگ شیری و خاکستری روشن تغییر پیدا میکند. در این نژاد محدب بودن بینی از نیم رخ کاملا مشهود است. منگولههایی از زیر گوش و یا زیر گلو در این نژاد آویزان شده است. همچنین در بسیاری از گوسفندان شال اعم از میش و قوچ، لکههایی بر روی پیشانی وجود دارد که گاها تا پشت سر نیز ادامه دارند.

گوسفند شال دارای گوش بزرگ و در عین حال افتاده و آویزان هستند. این گوسفندان در تولید پشم استعداد زیادی ندارند و در قسمتهایی فاقد پشم هستند به طوری که پوست بدن گوسفند در بخشهایی نظیر زیر شکم و دست و پا به طور واضح مشخص است. این نوع گوسفندان در هر دو جنس نر و ماده فاقد شاخ هستند و همچنین دارای دنبه بزرگی نیز هستند.
زیست بوم
زیست بوم اصلی گوسفندان شال را میتوان استان قزوین و شهرستانهایی نظیر بوئین زهرا و منطقه ای با اسم شال دانست. با توجه به محل اصلی پرورش این گوسفندان و همچنین خصوصیات فیزیکی و اندامی این دام باید گفت که به هیچ عنوان در مناطق سرد و کوهستانی بازدهی و رشد خوبی ندارند و برای این نواحی گوسفندانی نظیر گوسفند کردی و … مناسب هستند.
جهت خرید گوسفند شال و اطلاع از قیمت روز گوسفنده زنده و همچنین کسب اطلاعات راجع به انواع نژاد گوسفندان میتوانید از طریق شمارههای داخل سایت با مشاورین مجموعه شیپ 98 در تماس باشید.